hu | sk | en | de |

Fogászati kezelés - Kivehető fogpótlások

Kivehető fogpótlások

Olyan esetekben, amikor a fogak száma nem elegendő rögzített pótlások készítésére, ilyenkor részleges, vagy teljes kivehető fogpótlások készülnek.

Teljes fogsor

Abban az esetben készítjük, ha a páciens elveszítette az összes fogát és nincs lehetőségünk implantációra sem. Anyaga általában műanyag.

Az összes fog elvesztése következtében jelentősen csökken a rágóképesség, változik az arc esztétikája, beszédzavar keletkezik.

A rágásképtelenség megnehezíti az emésztést elősegítve a gyomorfekély kialakulását.

Jelentősen változik az arc is. Elmélyülnek a ráncok, előreugrik az áll, hosszabbnak tűnik az orr. Pszichés gátlások kialakulásához is vezethetnek.

Mindezek a felsorolt problémák áthidalhatóak egy teljes kivehető fogpótlás elkészítésével, amely visszaállítja az esztétikai és rágási funkciókat és nem utolsó sorban a beszédkészséget.

Egy teljes kivehető fogpótlás 3 részből áll

  • alaplemez
  • műíny
  • műfogak

Az alaplemez műanyagból készül teljesen befedve a szájpadlás nyálkahártyáját. Ez azért szükséges, mert a fogsort a tapadási erő tartja a helyén. Igyekszünk minél vékonyabbra elkészíttetni a fogtechnikussal, hogy viselője minél könnyebben meg tudja szokni.

A műíny tartja a fogakat. Utánozza az eredeti ínyt.

A műfogak szintén műanyagból készülnek. Mind a formaválasztásnál, mind a színválasztásnál figyelembe vesszük a páciens esztétikai igényét is.

A teljes kivehető fogsor tisztítása

Minden nap ki kell venni és megtisztítani, lehetőleg minden étkezés után. Tisztítása fogkefével történik. Egy speciális fogsor fertőtlenítő tabletta segítségével kell még a fogsorokat fertőtleníteni, ami mindössze néhány percet vesz igénybe.

Kivehető fogpótlások

Utókezelés

Fogsor használata közben derül ki, hogy hol vannak azok a pontok, ahol korrigálnunk kell a fogpótlást. Onnan el kell csiszolni egy kicsit. Sosem szabad megvárni, hogy a fogsor annyira feltörje az ínyt, hogy az kisebesedjen. Az első kellemetlen jelzésnél fel kell keresni a kezelőorvost.

Fél évente ajánlott kontroll. Ugyanis az ínyünk, a csontgerinc folyamatosan változik, ami azt vonja maga után, hogy a fogsor már nem fekszik fel tökéletesen és alábélelésre van szükség.

Részleges fogsor

Abban az esetben, ha a páciensnek vannak még saját front fogai és az oldalsó részben hiányoznak, akkor kombinált fogpótlások elkészítésére van lehetőség. A maradék fogakat egy híddal összesínezzük, amihez finommechanikai rögzítő elemmel kivehető fogpótlás kapcsolódik, melynek anyaga lehet fém vagy műanyag.

Abban az esetben, ha rendelkezésünkre áll a front régióban elegendő a csontmennyiség, akkor 4 implantátum behelyezésével elkészíthetünk egy implantátumra rögzített kivehető protézist, amit stégprotézisnek hívunk.

További fogászati kezelések
Fogászati kezelés - Implantátumok

Implantátumok

Kényelmes megoldás egy implantátummal elhorgonyzott fogpótlás.

Fogászati kezelés - Koronák, hidak

Koronák, hidak

Koronák, hidak esetében is mindig azon vagyunk, hogy szép, esztétikus megoldást találjunk.

Fogászati kezelés - Inlay

Inlay

Régi tömések helyett készíthetünk inlayket.

Fogászati kezelés - Héjak

Héjak

Nagyon vékony, fényáteresztő kerámia héjakról van szó.

Fogászati kezelés - Szájhigiénés kezelések

Szájhigiénés kezelések

A szájhigiéniás kezelések által hosszú távon megőrizhetőek a maradó fogak.

Fogászati kezelés - Gyermekfogászat

Gyermekfogászat

A tejfogak egészségesen tartásával is foglalkozni kell.

Fogászati kezelés - Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat

Arra törekszünk, hogy a legesztétikusabb megoldást válasszuk.