hu | sk | en | de |

Fogászati kezelés - Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat

Az otthoni rendszeres fogápolás mellett az esztétikai fogászat az, ami segíteni tud, hogy mosolya magabiztosságot sugározzon.

Az esztétikai fogászat egy olyan típusú technikát jelent, ami során az a célunk, hogy a fogakat az egyedi, saját, természetes megjelenési formájának megfelelően állítsuk vissza.

Akár esztétikus tömések, héjak (veneer), fémmentes koronák készítéséről is legyen szó, odafigyelünk az ép fogazatra jellemző anatomikus formák, természetes fogszín, harmonikus megjelenés restaurálására. Ez speciális technikát, precizitást és a pácienssel való együttműködést igényel.

Tömések

A fogak eredeti színével megegyező tömőanyaggal dolgozunk. Az esztétikus, fényre kötő fehér tömőanyagok kerámia szemcsékkel megerősített műanyagok. A fog anatómiai formája jól visszaadható velük, így élethű töméseket készíthetünk. Stabil, esztétikus anyagokról van szó. Az előzőleg kialakított üregbe rétegezve helyezzük be. Kisebb és közepes szuvasságok esetén jól alkalmazhatók. De mélyebb szuvasságok, nagyobb mértékű foganyag veszteség esetén a rágófogakba a tömés nem a legjobb választás.

Ezekben az esetekben a fogorvos teljes mértékű, odafigyelő munkája ellenére sem köt elég precízen a foghoz. Ezekben az esetekben célszerű nagyobb teherbírású betéteket, inlayket készíteni. Az inlayk egy speciálisan előkészített üregbe ragasztással kerülnek behelyezésre a fogorvosi rendelőben, amit előzőleg a fogtechnikus nagy precizitással készít el a fogtechnikai laborban.

Anyaga

 • gradia
 • préskerámia

Miért jobb az inlay, mint a tömés, ha a fog nagy része hiányzik?

 • biztonságosan rögzíthető
 • védi az ép fogszövetet
 • sokkal kisebb a szuvasság kialakulása megfelelő szájhigiénia mellett
 • esztétikusabb, a fogtechnikus még nagyobb precizitással tudja a csücsköket, barázdákat kialakítani
 • tökéletesen visszaállítható a fog eredeti formája
 • a szomszédos fogak közötti kontakt sokkal pontosabban alakítható ki. Ez a kontakt biztosítja, hogy az étel ne maradjon a fogak között, illetve a rágóerő eloszlását az összes fogon.
Esztétikai fogászat

Héjak

Elszíneződtek a fogak? Nem elégedett a formájával? Talán nagy a rés a fogai között?

Erre nyújtanak megoldást a héjak. Nagyon vékony esztétikai kiegészítés, legfeljebb 0, 5 mm vastagságúak. Kíméletes, a saját fogakat csak minimális mértékben kell előkészíteni. Az érzéstelenítőnek köszönhetően a beavatkozás fájdalommentes.

A héjak segítségével lehetőséget adunk a fogak elszíneződésének vagy kedvezőtlen formájának a korrigálására, illetve alkalmas a fogak közti nagy rések eltüntetésére. Vagy a sérült fogak koronai részének helyreállítására.

Anyaga

 • préskerámia

Mikor javasoljuk a héjakat?

 • ha a frontfogból letört egy darab és töméssel nem lehet helyreállítani
 • ha nincs a mosolyával megelégedve
 • ha a frontfogak között rés van
 • ha veleszületett zománc- és dentinfejlődési rendellenesség van
 • ha nem megfelelő a frontfogak alakja
 • ha nem hatékony a fogfehérítés az elszíneződött, elszürkült fogak esetében

Fémmentes koronák

Nagyobb foganyag veszteség, alaki hibák esetén fémmentes koronákat készíthetünk. Ezzel elérhető, hogy az elkészített fogpótlás alakja, színe, illetve fényáteresztő képessége révén megkülönbözhetetlen a természetes fogaktól.

Anyaga lehet cirkon-kerámia vagy préskerámia.

A cirkonvázas koronák úgynevezett CAD/CAM technológiával készülnek. Ez azt jelenti, hogy számítógépes tervezéssel és számítógép által vezérelt berendezés segítségével alakítja ki a fogtechnikus a koronákat.

A természetes fog színével tökéletesen harmonizál.

Fogfehérítés

A mai világban sokan vagyunk, akik odafigyelünk táplálkozásunkra, rendszeresen sportolunk, divatosan öltözködünk. Itt az ideje, hogy foglalkozzunk fogainkkal is, hogy önbizalommal töltsön el bennünket, ha tükörbe nézünk.

Egy szép mosolyt nem lehet egyszerűen fogfehérítéssel létrehozni. Ha a fog szuvas vagy a fog körül az íny gyulladt vagy sok a fogkő, először ezeket a problémákat kell elhárítani. És majd csak ezek után következhet a fogfehérítés. Az esztétikai fogászat területén ez igen népszerű. Ha fogaink egészségesek és fehérek, magabiztosak vagyunk.

A fogsorunk állapota, a mosolyunk természetessége tükrözi, hogyan állunk hozzá az élethez. Ha valaki elhanyagolja fogait, nagy valószínűséggel más területen sem ad magára.

Ahhoz, hogy a fogfehérítés hatékony legyen, először megnézzük, hogy valóban elvégezhető-e a fogfehérítés.

Akkor érhetünk el szép eredményt, ha

 • az íny egészséges és gyulladásmentes
 • nincs fogkő
 • fogak épek vagy megfelelően ellátottak
 • ha fogainak színe sötét vagy sárgás és ezen szeretne világosítani

Mivel a fogfehérítés egészséges, rendbe tett fogakon végezhető el, ezért gondoskodnunk kell a fogíny és a fogak egészségének helyreállításáról.

Fogászati rendelőben végzett fogfehérítési technológia biztonságos, kényelmes, hatékony. De nem mindegy milyen állapotban vannak a fogak, illetve a fogíny. Fogfehérítés előtt mindenképp megtisztítjuk a fogakat fogkőeltávolítás keretében. Így az eredmény szebb és tartósabb. Az ultrahangos fogkőeltávolítást egy úgynevezett sópolírozás (Airflow) követi, ami képes nagyon szépen eltüntetni az elszíneződéseket és így visszaadja a fogak természetes színét. És ha mindezekez elvégeztük, akkor jöhet a fogfehérítés.

Szép, egészséges fogakat és sugárzó mosolyt kívánok Mindenkinek!

További fogászati kezelések
Fogászati kezelés - Implantátumok

Implantátumok

Kényelmes megoldás egy implantátummal elhorgonyzott fogpótlás.

Fogászati kezelés - Koronák, hidak

Koronák, hidak

Koronák, hidak esetében is mindig azon vagyunk, hogy szép, esztétikus megoldást találjunk.

Fogászati kezelés - Kivehető fogpótlások

Kivehető fogpótlások

Részleges, vagy teljes kivehető fogpótlások készülnek.

Fogászati kezelés - Inlay

Inlay

Régi tömések helyett készíthetünk inlayket.

Fogászati kezelés - Héjak

Héjak

Nagyon vékony, fényáteresztő kerámia héjakról van szó.

Fogászati kezelés - Szájhigiénés kezelések

Szájhigiénés kezelések

A szájhigiéniás kezelések által hosszú távon megőrizhetőek a maradó fogak.

Fogászati kezelés - Gyermekfogászat

Gyermekfogászat

A tejfogak egészségesen tartásával is foglalkozni kell.